Elektrický gril je rychlý, znásobuje chutě a každou porci jídla korunuje neodolatelnou vůní. Přestože v každé domácnosti najdeme pořádnou pánev od které očekáváme stejnou službu, žádná z nich nedokáže grilu konkurovat.
Možná proto zažívají ohromnou popularitu, která je tlačí i do těch nejmenších domácností. Pokud jste dosud vždy pomysleli pouze na letní posezení v altánku při dobrém jídle bez štiplavého kouře, měli byste vědět, že věci se mají úplně jinak. Je to, jako byste zkombinovali výkon elektrické trouby se schopnostmi pánve a rychlostí mikrovlnky. Bez kompromisů as vyhlídkou na zdravé vaření.
Čtěte také:
Sedm tipů pro svěžejší vzhled vašeho příbytku
Čtěte také:
Na chladné dny myslete už dnes
Čtěte také:
Připravte domů na podzim a zimu
Čtěte také:
Takto vypadá skutečně minimalistický nábytek
Raketový start, bleskové vaření
Není divu, že kontaktní gril je kulinářským sprinterem, kdy každou porci peče z obou stran současně. Je jako kniha, která mezi rozpálenými vroubkovanými plotnami svírá svou kořist. Vysoká teplota proniká přes velkou plochu až do středu a upeče každý kus masa dříve, než se z něj nadobro odpaří veškerá šťáva. Než protřete stůl a rozložíte talíře, můžete začít servírovat. I přesto, že teprve před několika minutami jste jen otevírali chladničku a přemýšleli, co bude dnes k večeři.
Čím to je, že gril je tak rychlý? Pokud byste do ruky vzali infračervený teploměr, na mnohých byste naměřili teplotu blížící se 350 °C. To nejdůležitější je ovšem vroubkování. Na obou deskách je rozestavěno střídavě, aby se žebra vtlačila do povrchu surovin. Tak dosáhnou těsnějšího kontaktu než hladká plocha a propékají každou porci mnohem rychleji.
Možná se vám právě v hlavě vynořil obraz z bistra či stánku s rychlým občerstvením, kde za každou voňavou dobrotou stojí právě elektrický gril. Pokud se osvědčil na místě, kde lidé stojí v řadě aby naplnili své žaludky, osvědčí se i ve vaší uspěchané domácnosti, kde stále chybí čas na to, abyste si připravili teplé jídlo.
Znásobí chutě a odhalí fígle
Do hrnce patří voda, do pánve olej, gril si ovšem vystačí sám o sobě. Předvede chutě a vůně surovin v jejich plné síle. Odstraní přebytečný tuk, zbaví je volné vody a nechá vyniknout jejich samotnou podstatu. První zážitky jsou vždy nejsilnější, obzvláště pokud sáhnete po levné mražené tresce nebo vaničce s mletým masem ze supermarketu.
Bielučká ryba zasyčí a pod těžkým víkem grilu začne do misky vytékat proud vody. Během minuty putuje na talíř, přestože má už jen polovinu původní váhy. Bílá ryba, která má obvykle fádní chuť a nepříliš lákavou konzistenci chutí jako kostka poctivého rybího filé, na jakou jsme byli zvyklí ve svých dětských časech. Jakoby se čas vrátil o desítky let zpátky. Ryba je stejná, jen její chuť někdo začal ředit vodou.
Podobně dopadne mletá masová směs z plastové vaničky. Po horké desce stéká mezi vroubky do vaničky horký omastek a masová porce se scvrkne téměř o třetinu. Přestože po takové raketové dietě a necelých třech minutách grilování přece jen chutná výborně, příště už dostane šanci řezník nebo mlýnek, který odpočíval v kredenci. Čerstvě namleté plec netratí na váze a šťavnatostí ohromí i vybíravé fajnšmekery.
Vůně, kterým nelze odolat
Přivoníte ke kostce cukru a ať se jakkoli snažíte popsat jeho vůni, připomíná vám vše jen ne dobrotu k jídlu. Jakmile ho však rozpustíte nad plamenem a necháte ho upálit na jemný, zlatavý karamel, místností vane neodolatelná nasládlá vůně zákusků.
Právě takový zázrak se děje se surovinami, které vložíte do grilu. Chléb a pečivo zavoní praženým obilím, maso vyjeví tuhé aroma pečeně, cibule zavoní sladkým pokušením a nos rozehrají vůně rozpuštěného sýra, prskající slaniny a pečící se zeleniny. Pronikavé aroma probudí hlad iv těch, co teprve před několika minutami před sebe odložili talířek, ze kterého pojídali svou skromnou svačinu. Gril dodává atraktivnost i obyčejným surovinám, které se nám už jaksi zunovaly.
V hlavní roli pečivo
Studený sendvič z bílého pečiva s dresinkem, sýrem a salámem ať se propadne v zapomnění a zůstane na Britských ostrovech. Ve chvíli, kdy ho přitisknete mezi dvojici ploten grilu, začne se velká přeměna. Než nalistujete v encyklopedii co se skrývá za slůvkem „panini“, zjistíte to živě. Zapékanka s náplní od výmyslu světa chutná stejně dobře z krajíců černého chleba i nadýchané bílé housky. S čímkoli, co dokážete vylovit z chladničky nebo spíže. I kdyby to měly být tuňákové kousky nebo masový nářez z konzervy.
Malý kontaktní gril, jakým je například Silvercrest SKG 1000 A1 z Lidla (17,99€) se vejde i do té nejmenší kuchyně a svou odlehčenou konstrukcí jako by byl navržen právě pro tento účel. Pánev nemusíte vytáhnout na sporák ani tehdy, dostanete-li chuť na chléb ve vajíčku nebo karbanátky z mletého masa a pečiva. Jednoduše je zavřete dovnitř a za chvíli servírujete. Bez ohledu na to, zda jste v domácnosti navyklí všichni stolovat za jedním stolem najednou, nebo se každý obsluhuje sám. Právě tento drobný gril dokáže obrátit také nejkonzervativnější domácnost naruby.
Placky jak je neznáte
Určitě jste už alespoň jednou v životě ochutnali bramborové placky, které byly křehké jako oplatka. Se silnou bramborovou chutí, bez vodnatého středu a dokonale stečené z oleje, aby nebyly obtížné na žaludek. Přesně takové upečete v grilu, jehož mocné plotny pod řídkým těstem neochladnou. Catler GR4011 (119,99 €) už na první pohled vypadá jako gril z bistra, kde na něm kuchaři denně pro zahnání hladu chystají stovky porcí. V plackách je skutečným přeborníkem a když přestavíte jeho nožičky aby jeho deska stála v rovině, se stejným nasazením si poradí is lívanci. S rychlými, které nadýchal prášek do pečiva, is těmi poctivějšími z nichž voní do daleka droždí.
Právě taková robustnost svědčí i masu ve všech jeho podobách. Ať jde o irský, brazilský nebo argentinský steak, který na jatkách vyzrával alespoň 21 dní, nebo plátky krkovičky či bůčku z domácí zabijačky, je to zážitek jako v restauraci. Gril takového formátu si rychle vybojuje na pracovní desce v kuchyni ústřední postavení a pánev na dlouho zaparkuje nevyužita v kuchyňské lince. Je dost velký i na zeleninu a přílohy, takže žádný kompromis se nekoná.
Senzory pronikly už i do grilování
Ještě před několika lety byste řekli, že se jedná o výstřelek vědecko-fantastické literatury. Klepnete na vypínač, zvolíte tlačítkem druh suroviny a počkáte na nahřátí. Když se gril ohlásí, vložíte do něj maso, rybu, zeleninu nebo pečivo a zaklopíte víko. Od této chvíle už jde všechno podle tabulek. Senzor změří tloušťku nákladu, nahlédne do tabulky surovin a při přesně stanovené teplotě začne odpočítávat čas. Nejprve ohlásí stupeň slabého propečení, potom středního a nakonec volá k důsledně propečené porci.
Přesně takto to dělá Tefal OptiGrill GC 702 D (148,50 €), který při každém kole ze sebe vydá výsledek stejného vzhledu a chuti. I starý mládenec, kterému na stůl strojila maminka každé jedno sousto zvládne v takovém grilu připravit dokonalý steak, hamburger, rybí filet či karbanátky, které se mají ke světu. Nejednou se stane, že kdo ochutná porci z tohoto grilu, uvědomí si, že všechno dosud nesmyslně propékal více než bylo potřeba. Zatímco sonda hlásí v jádru předepsanou teplotu, všechna šťáva je uvnitř bez šance na únik.
Možná právě myslíte na kuřecí prsa, stehna a zadní čtvrtky na kosti, které se v něm upečou k dokonalosti a nejste daleko od pravdy. Je to ovšem tak, že v nouzi můžete sáhnout i po surovinách přímo z mrazničky. Stisknete jedno tlačítko navíc a gril ví, že nejprve je třeba rozmrazovat a teprve potom péct. A v tom je ta krása technologií v kuchyni.
Mobilita je na dosah
Ne všechny grily jsou obtížné a snaží si vydobýt místo na kuchyňské lince nebo varném ostrůvku. Tam, kde se střídají chutě grilování s vařením či párou, tam je místo pro modely, které lze kdykoli odložit na polici a když přijde chuť opět vytáhnout.
Russell Hobbs 20840-56 (69,99€) je typickým příkladem rodinného grilu, na kterém připravíte současně 6 porcí masa. Má tenké, hliníkové desky, které jednoduše vykliknete ven a zasunete do myčky. Má odlehčený rám a přestože peče stejně dobře jako dříve zmíněné robustní stroje, přece jen odlehčení platí svou daň.
Takové grily se nahřívají pomalejším tempem, takže místo dvou minut musíte vyčkat trojnásobek. To vám dříve či později pokazí chuť na teplou grilovanou snídani, pokud každý z členů domácnosti vstává v úplně jiném čase. Raději zasunete krajíc chleba do topinkovače a odbavíte to na půl škody tak, aby nebyla snídaně studená jako psí čumák.
Regulace není povinnost
Všechny grily však mají cosi společného. Mají krátký napájecí kabel jako by očekávali zásuvku na dosah a ne všechny jsou vybaveny regulací teploty. Popravdě řečeno, ačkoli kolečko nastavující teplotu vypadá atraktivní a přepotřebné, ve skutečnosti ho nakonec příliš nepotřebujete. Grilování je jako šoková terapie, takže rázná a rychlá úprava je na místě.